Wat hebben de Panama Papers te maken met WordPress?

WordPress

Zoals jullie misschien wel weten is WordPress een van de meest gebruikte cms systemen in de wereld. Dit cms is zo populair dat ook criminelen hun aandacht richten op WordPress websites.
Als ze de website kunnen kraken, dan kunnen ze de website gebruiken om andere computers en websites die op dezelfde server draaien te besmetten met virussen en malware, maar ook kunnen ze proberen gegevens te stelen.

Is WordPress daarom onveilig?

Nee, WordPress is niet onveilig. Maar het is wel belangrijk om alles goed up-to-date te houden. Dus als er een update komt voor WordPress, het thema, of voor de gebruikte plugins, dan is het belangrijk deze zo spoedig mogelijk te updaten.
Dat, en een actieve beveiligingsplugin, zorgt ervoor dat je WordPress website veilig is.

En de Panama Papers dan?

Volgens Wordfence (een organisatie die een goede beveiligingsplugin voor WordPress heeft ontwikkeld), draait de website van Mossack Fonseca (waar de Panama Papers vandaan komen) op het cms WordPress. Ik heb zelf ook even gekeken en inderdaad WordPress met het standaard meegeleverde zes jaar oude thema Twenty Ten.
In een blogartikel beschrijft Wordfence hoe waarschijnlijk via een verouderde plugin men aan alle gegevens kan zijn gekomen.

De website waar de klanten in kunnen loggen is gebaseerd op het cms Drupal en dit cms was ten tijde van de hack ook erg verouderd volgens Forbes.

Boodschap

Of de hack nu gepleegd is dankzij een verouderde plugin  in WordPress, of dankzij een sterk verouderde Drupal cms, het toont in ieder geval de mogelijke grote gevolgen als een website niet goed wordt onderhouden.

Heb je een eigen website die je zelf onderhoud, zorg er dan voor dat alle onderdelen ge-updated worden zodra er een update beschikbaar is. Wij weten dat dit niet altijd trouw gebeurt en bieden dit dan ook aan onze klanten aan in de vorm van een onderhoudspakket. Voor de prijs hoef je het niet te laten, de gevolgen zullen niet zo groot zijn als bij Mossack Fonseca, maar kunnen net zo goed zeer onaangenaam zijn.