Vreemde tekens

Een klant van mij belde me op met een vreemd verhaal.

Zijn website was goed zichtbaar buiten 2 pagina’s. Als hij deze pagina’s opende zag hij allemaal vreemde tekens op het beeldscherm verschijnen.

Ik dacht in eerste instantie dat hij per ongeluk de pagina bron aan het bekijken was. Maar hij vertelde dat de andere pagina’s goed weergegeven werden. Problemen met de weergave van een WordPress pagina

Niets aan de hand..  toch?

Als ik zelf de pagina’s opende op mijn eigen computer was er niets aan de hand. Alles werd bij mij goed weergegeven. Ook als ik met andere browsers controleerde. Zelfs mijn mobieltje gaf de website met al haar pagina’s goed weer. Ook als ik de browser met behulp van Ctrl F5 dwong om alle gegevens opnieuw van het internet te halen, bleef ik alles goed zien. Mijn klant echter niet.

Besmet?

Toen heb ik de hele website gescand op malware. Niets gevonden, alles was schoon.

De enige mogelijkheid die volgens mij over bleef was een virusbesmetting op de computer van mijn cliënt, omdat hij de enige was met deze problemen. Dus heb ik een afspraak gemaakt en heb zijn computer gescand naar virussen. Die er inderdaad opstonden. Tijdens het ontsmetten vertelde mijn klant echter dat zijn overbuurvrouw precies dezelfde problemen had met dezelfde pagina’s van zijn website.

Mijn hoop dat het ontsmetten van zijn computer er voor zou zorgen dat de pagina’s weer goed werden weergegeven vervloog. De kans dat zijn overbuurvrouw dezelfde virussen zou hebben die dezelfde problemen zouden veroorzaken waren niet erg groot. Wat was dan de oorzaak?

Windows 10

Omdat het scannen naar de virussen langer duurde, en omdat mijn klant toch ook graag Windows 10 geïnstalleerd zag, heb ik zijn computer meegenomen om er zelf eens op mijn gemak naar te kunnen kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Backup terugzetten

Terwijl de virusscanners zijn computer onder handen namen, heb ik de website nogmaals bekeken. Met Google Chrome als browser werd zijn website nog steeds goed weergegeven. Maar FireFox gaf ineens ook die vreemde tekens weer. Als zijn website besmet was, kon ik het beste een oudere backup terugzetten. Dat heb ik dus gedaan. En alles deed het weer als een zonnetje!

Echter een minuut of 10 later was het weer bal. Weer die vreemde tekens op 2 pagina’s van zijn website!

Verborgen code dan?

Dus heb ik een nieuwe pagina op zijn website aangemaakt en de inhoud van zijn originele webpagina erin gezet. Werkte weer als een zonnetje! En alsof de duvel er mee speelde: 10 minuten later was het weer mis. Zou het dan aan de tekst liggen? De tekst heb ik toen op een andere website neergezet. Misschien dat er een of andere code verborgen zou zijn in de tekst van de pagina. Daar werkte de pagina goed en bleef goed werken. Dus het lag niet aan de tekst.

Hèhè, eindelijk

Omdat de website verder goed draaide had ik nog niet aan conflicterende plugins gedacht. Maar dat was wel het volgende punt op mijn lijstje. Een voor een heb ik de plugins uitgezet en gekeken welk resultaat dit had. En uiteindelijk bij een van de (natuurlijk) laatste plugins had ik de boosdoener gevonden! De beveiligingsplugin Wordfence heeft een mogelijkheid om de performance te verbeteren. Deze heet Wordfence Falcon Engine. Deze optie zorgt ervoor dat de website voor een gedeelte gecacht wordt zodat hij sneller laadt. En daar zat het probleem. Toen ik het uitzette bleef de website, ook na een aantal uur goed zichtbaar. Waarom dat ik er eerder nooit problemen mee had gehad en nu wel, ik weet het niet. Maar ik ben wel blij dat ik het na anderhalve dag zoeken uiteindelijk heb gevonden.

Mijn klant in ieder geval blij.
Hij heeft weer een snelle computer die nu op Windows 10 draait.
En ik heb me voorgenomen de volgende keer toch eerst eens naar de plugins te kijken, ook al lijkt het in eerste instantie niet logisch.

Soms vraag ik me af hoe mensen zelf een website bij kunnen houden zonder kennis van website of computer.
Dat het dan toch wel erg fijn is als er iemand is die je verder kan helpen.